Премиерът Николай Денков увери депутатите, че България няма да изпрати на

...
Премиерът Николай Денков увери депутатите, че България няма да изпрати на
Коментари Харесай

България няма да праща на Украйна военна техника, която би ощетила отбранителните ни способности

Премиерът Николай Денков увери депутатите, че България няма да изпрати на Украйна военна техника, която би ощетила отбранителните качества на страната. 

Денков удостовери това след въпрос на " Възраждане ", които настояха за конкретизиране след декларираното по-рано през днешния ден от министъра на защитата Тодор Тагарев, че украинският президент е изискал " всичко без летателни средства ".

" Всичко, което се приготвя за даване като втори и като трети пакет от военна помощ за Украйна, се приготвя взаимно с въоръжените сили на България. Няма да бъде изпратено нищо, което нарушава опцията да пазиме нашата страна според условията сега от военна и военнотехническа позиция ", сподели Николай Денков, както и още веднъж удостовери, че не се планува разискването на изпращане на каквато и да било жива мощ, обвързвана с военните дейности в Украйна.

В отговор на друг въпрос от ИТН - министър-председателят съобщи, че няма никаква заплаха от декапитализация на Българския енергиен холдинг, откакто държавното управление реши пари от Дружеството ще се употребяват да попълнят бюджета:

" Българският енергиен холдинг няма никаква заплаха да бъде фалиран. В сметките на БЕХ има доста повече средства от тези, които са изискани сега, с цел да се приготви Бюджета за тази година ".

Денков дефинира решението за продажбата на реакторите за АЕЦ " Белене "  като единственото допустимо. 

Според него това ще отвори ясната вероятност за създаване на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ " Козлодуй ": 

" Самият факт, че работите от 80-те години както казвате, по този план и по него няма никакъв прогрес, с изключение на, че платихме едни пари, имаме изкопан мочур, стоят съответните реактори там от години и няма никаква вероятност този план да се случи, изключително след започването на войната на Русия против Украйна, е ясно, че би трябвало да се търси друго решение, по този начин, че има по-ясна вероятност по какъв начин да се развие нуклеарната енергетика в България и през идващите години ".

Решението за АЕЦ " Белене " провокира реакцията на " Възраждане " и Българска социалистическа партия.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви: " Дотам се поклонихте пред ГЕРБ, че даже започнахте да употребявате терминологията на Борисов. Било мочур! Тук да написа, че зачертавате плана " Белене " и продавате нуклеарните реакторите на Украйна? Какво промени тази стратегия единствено няма и година по-късно от това държавно управление? "

Депутатът от " Възраждане "   Йордан Тодоров заяви: " Чии ползи обслужва ръководещата коалиция с това свое решение и по какъв начин следва да се дефинира то - като държавническа постъпка или като национално изменничество? "

След чуването си в пленарна зала министър председателят Денков разяснява изнесената от военния министър Тагарев информация за поискана от украинския президент Володимир Зеленски нова помощ:

" Работата на президента Зеленски е да търси военна помощ. Нормално е той да даде списък…ние можем да предоставим единствено военна техника, която няма да заплаши нашата сигурност. Отново дублирам, България ще изпрати това, което военните в България са споделили, че няма да заплаши нашата сигурност ". 

Помощта не включва системи за противовъздушна защита, безапелационен бе Денков:

" Със сигурност не може да даде системи за Противовъздушна отбрана, които биха оставили оголено небето над България. Не би трябвало да се тормозят хората, всичко, което е належащо за отбрана на нашата територия, на нашето небе, ще бъде тук в България ". 

За напрежението по време на срещата на Зеленски с българския държавен глава Румен Радев Денков сподели:

" Не бих желал да разясня това, което се случва в президентството. Мисля, че се видя конфликт на две напълно разнообразни показа за света. От моите показа евентуално е ясно аз коя от тези гледни точки споделям ". 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР